En ekstra etasje, takk!

Kunden ønsket å bygge om eneboligen fra 60-tallet til en tre-etasjers, moderne generasjonsbolig i sveitserstil. Bestillingen inneholdt blant annet fem arker, tunge, massive takstoler av limtre, flere plassbygde altaner, utskjæringer og sjeldne, stilmessige, miljøvennlige valg.

Daglig leder i Uls Bygg AS, byggmester Olav Ulstein, sier at å bygge på en etasje i høyden er mindre komplisert enn mange tror. Han fastslår imidlertid at en slik jobb må planlegges godt.

– Det trengs dyktige håndverkere som evner å løse oppdukkende utfordringer der og da, på stedet.

Sunnmøre kan som kjent servere både vær og vind – uten forhåndsvarsel. Når det gamle taket fjernes skal man vite hva man driver med. Huset, og eventuelle beboere, skal tas godt vare på.
Under hele byggeprosessen bodde det tre generasjoner i det som startet som et lite, rødt hus. Sju mennesker fordelt på kjeller og hovedetasje. Den yngste i familien var 2 år og den eldste var 95 år gammel. Det eldre ekteparet, som i sin tid fikk satt opp boligen, bor fortsatt i sin uforandrende del av huset. Bilder henger der de skal og minnene sitter i de samme veggene. Deres sønn og hans familie har flyttet fra kjelleren, som var en midlertidig løsning, og opp i toppetasjen.

Huset har kongelig plassering. På toppen av en haug, sjenert og med utsikt utover fjorden.

Herfra titter man ned på resten av familietunet. Der er to hus til lengre nede med slektninger boende i. Frukttrær, drivhus, grønnsakshager, blomsterbed, skogen og fuglelivet avslører at her bor det folk med grønne fingre, interesse og respekt for naturen. Tomta er lang og smal, med sti helt ned til sjøen. Både hund og høns er frittgående, idyllen kan føles og nesten tas på.

Mange i Ålesund kommune, og Møre og Romsdal fylke for øvrig, har vakre utsiktstomter. 

– Det er først når du sitter på taket at du ser hvor fin utsikt du har, sier Olav.

Håndverkeren har tilbragt tusenvis av timer på Sunnmøringers tak. Hans påstand er vanskelig å betvile. Han legger til at det er toppleiligheter som er de dyreste.

Hvis man ønsker å bygge på huset, kan det være en god idé å bygge i høyden. Bedre utsikt er nevnt. Har du tenkt på at du slipper graving og støping? Det er dessuten et poeng at dersom taket må byttes ut eller etteriosoleres innen få år, slås «to fluer i en smekk». Det økonomiske utbyttet blir i så tilfelle større ved å bygge oppover – heller enn om man velger å utvide i bredden eller lengden.

I sveitservillaen benyttet kunden bevisst miljøvennlige, «gammeldagse» alternativer i stil med husets uttrykk. Det er isolert med Hunton trefiber. Frekhaug leverte vinduer med hengsler, som kan åpnes på midten og slås ut til sidene. Kledningen er fra Bergene Holm og er behandlet med linoljemaling. Slik behandling tar vare på treverket og inneholder mindre kjemikalier enn andre mer vanlige behandlinger. For øvrig har denne kunden handlet mye av inventaret på bruktmarkedet. For eksempel kjøkken, badekar og fliser. 

Olav synes det er spennende med kunder som tør å velge noe eget og helt annet enn mange andre. Han er fascinert over hvordan huset spesielt godt kler samtlige årstider.

Kjenner du noen som kunne bygd på en etasje i høyden?

Før...
Eneboligen ble satt opp på 60-tallet.
Siribruket 04
Baksiden av huset.
..og etter.
Siribruket 02
Huset har en nydelig plassering.